sâmbătă, 27 august 2011

Rolurile pierdute ale lui Jim Carrey (Partea a-II-a)


14. Phone Booth / Cabina telefonică (2002)
Rolul: Stuart Shepard
Cine l-a primit: Colin Farrell
Încă un proiect ce-i putea face bine lui Jim Carrey, el fiind distribuit iniţial în rolul unui bărbat pe care un lunetist îl ameninţă că-l va omorî dacă va închide telefonul aflat într-o cabină publică. Regizorul Joel Schumacher a ţinut să precizeze într-un interviu că acesta a probat costumul, şi că filmările urmau să înceapă în vara anului 2000, însă doar cu câteva zile înainte de startul producţiei, Carrey l-a anunţat că nu se simte încă pregătit pentru a aborda un rol atât de atipic pentru el. Dat fiind că filmările au fost amânate până spre sfârşitul toamnei, zvonurile susțin că Schumacher i-ar fi dorit în distribuție pe Will Smith sau Mark Wahlberg, înainte de a merge mai departe cu Farrell, un necunoscut la acea vreme. 

15. The Master of Disguise / Maestrul deghizărilor (2002)
Rolul: Pistachio Disguisey
Cine l-a primit: Dana Carvey
Carrey a fost dorit în această comedie produsă de Adam Sandler despre un maestru al deghizărilor, un tânăr italian ce trebuie să-şi pună în practică aptitudinile cu care a fost înzestrat, pentru a-şi salva tatăl din mâinile unui geniu malefic. Rolul îi venea mănuşă actorului canadian, însă din fericire acesta a refuzat, filmul fiind desființat de criticii de specialitate, având un scor ruşinos de doar 1% pe site-ul Rotten Tomatoes. În acelaşi timp, pelicula i-a îngropat definitiv şansele lui Carvey de a fi actor principal de film, el fiind odată un tânăr comic promiţător datorită apariţiei în deja legendara emisiune difuzată de NBC Saturday Night Live, show ce le-a dat startul mai multor actori de comedie foarte populari în prezent, printre care, Eddie Murphy, Bill Murray sau Ben Stiller.


16. Scooby-Doo (2002)
Rolul: Shaggy Rogers
Cine l-a primit: Matthew Lillard
Warner Bros. avea de gând să aducă pe marile ecrane gaşca de tineri ce rezolvă mistere încă din 1994. Când proiectul de faţă era în faza incipientă de dezvoltare, comediantul s-a arătat interesat de partitura celui mai bun prieten al căţelului din Mystery Inc, dacă rapoartele apărute în presă sunt adevărate. Filmului i s-a dat undă verde abia în anul 2000, Raja Gosnell a fost ales ca regizor, iar distribuția a fost completată de Freddie Prinze Jr, Sarah Michelle Gellar și Linda Cardellini, foarte populari şi îndrăgiţi de adolescenţii din Statele Unite la momentul începerii filmărilor. Deşi recenziile criticilor de specialitate au fost destul de dure, Scooby-Doo a reuşit să sperie cu succes publicul, astfel că doi ani mai târziu a fost lansată şi o continuare, Scooby-Doo 2: Monsters Unleashed / Scooby-Doo 2: Monştri dezlănţuiţi.

17. Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl / Piraţii din Caraibe: Blestemul Perlei Negre (2003)
Rolul: Jack Sparrow
Cine l-a primit: Johnny Depp
Până la decizia finală, Michael Keaton, Christopher Walken, Robert De Niro şi Jim Carrey, au fost luaţi în considerare pentru a-l interpreta pe Căpitanul Jack Sparrow. Dat fiind că această primă parte a dat startul unei francize de succes la nivel global, nu putem decât să ne întrebăm unde era Carrey în ziua de azi dacă ajungea la bordul Perlei Negre. În aceeași perioadă cu filmările de la Pirații din Caraibe, actorul canadian lucra în Los Angeles la Bruce Almighty / Dumnezeu pentru o zi. Comedia cu Morgan Freeman și Jennifer Aniston a strâns din toată lumea 485 de mil. $, devenind astfel cel mai mare succes de casă din întreaga lui filmografie.

18. Elf / Elful (2003)
Rolul: Buddy
Cine l-a primit: Will Ferrell
Încă din 1993, când scenariul filmului începea să se scrie, actorul era atașat să joace în acest film de familie regizat de Jon Favreau despre un orfan care a fost crecut de la o vârstă fragedă la Polul Nord în compania altor spiriduşi. Cum se întâmplă de foarte multe ori, şi acest proiect a stagnat mult în faza de dezvoltare, astfel că între timp Carrey a renunţat la rol, bunul lui prieten Will Ferrell fiind ales noul protagonist. Comediantul a jucat într-un film live-action cu tematică de Crăciun, în 2000 lansând How the Grinch Stole Christmas / Cum a furat Grinch Crăciunul în regia lui Ron Howard, peliculă ce s-a bucurat de un mare succes.

19. The Aviator / Aviatorul (2004)
Rolul: Howard Hughes
Cine l-a primit: Leonardo DiCaprio
Se spune că Jim Carrey a fost avut în vedere de regizorul Martin Scorsese pentru acest film biografic ce a reuşit să adune 5 premii Oscar, plus alte 6 nominalizări. De fapt, Carrey a vrut să-l interpreteze pe aviatorul / inginerul / regizorul american Howard Hughes cu mult înainte ca acest proiect să intre în producție, canadianul declarând că a lucrat alături de Christopher Nolan la un scenariu. Chiar dacă se zvonește că proiectul lor nu e mort, şansele ca Jim să mai preia rolul acum sunt destul de mici în opinia mea. 

20. Garfield The Movie / Garfield: Filmul (2004)
Rolul: Jon Arbuckle
Cine l-a primit: Breckin Meyer
Deşi până în prezent acest lucru nu a fost confirmat de producători sau de studio, umblă vorba că Jim Carrey ar fi refuzat acest rol care-l făcea stăpânul lui Garfield, celebrul motan portocaliu supraponderal. Cu toate că avea la bază benzile desenate pline de sarcasm şi ironie create la sfârșitul anilor '70 de Jim Davis, filmul a ratat esenţa materialului sursă, fiind astfel desființat de criticii de specialitate. Totuşi, uitându-se la Box Office, cei de la 20th Century Fox şi-au dat seama că au peste 200 de milioane de motive să dea undă verde unei continuări ce a avut lansarea în 2006. 

21. Bewitched / Ce vrăji a mai făcut nevasta mea ? (2005)
Rolul: Jack Wyatt
Cine l-a primit: Will Ferrell
Jim Carrey a flirtat se pare o vreme cu acest proiect, canadianul fiind ataşat să interpreteze un actor cu o carieră în declin, ce acceptă să joace într-o versiune modernă a unui serial clasic al anilor '60. Carrey s-a retras în final, iar decizia lui a fost inspirată, filmul de faţă ''impresionând'' doar în 2006, la noua ediţie a premiilor Zmeura de Aur, unde a adunat nominalizări pentru cel mai prost actor în rol principal, cel mai prost scenariu, şi cel mai prost film. Înainte ca Ferrell să semneze, Mike Myers (seria Austin Powers) a fost un candidat serios pentru rol. 

22. The Hitchhiker's Guide to the Galaxy / Ghidul Autostopistului Galactic (2005)
Rolul: Zaphod Beeblebrox
Cine l-a primit: Sam Rockwell
Un alt proiect ce a fost pentru mai bine de 15 ani în lungul ''iad al dezvoltării''. Aventura spaţială de faţă ecranizează bestseller-ul cu acelaşi nume semnat de Douglas Adams, şi îl are în centrul poveştii pe banalul Arthur Dent (Martin Freeman), care are misiunea salvării pământului de o invazie extraterestră, el având alături aliaţi foarte ciudaţi, ca Zaphod, un semi-extraterestru jovial şi paşnic cu chip uman, ce posedă două capete şi 3 mâini. Chiar înainte de moartea lui Adams din 2001, Carrey fusese în negocieri finale să i se alăture lui Hugh Laurie, celebrul Dr. House, Jay Roach fiind setat ca regizor. Au mai trecut încă 4 ani pentru a aduce romanul pe marile ecrane, timp în care Jack Davenport, Robert Downey Jr, Tim Roth sau Hugh Grant, fie au dat probe, fie au fost luaţi în considerare pentru diferite roluri.
 
23. Charlie and the Chocolate Factory / Charlie şi fabrica de ciocolată (2005)
Rolul: Willy Wonka
Cine l-a primit: Johnny Depp
Cu mult înainte de începerea filmărilor, directorii de la Warner Bros l-au avut în vedere pe actorul canadian pentru a interpreta rolul excentricului proprietar al celei mai mari fabrici de ciocolată din lume, în versiunea la zi a lui Tim Burton după clasicul din 1971, ce-l avea atunci pe Gene Wilder cap de afiş. Alţi actori vehiculaţi pentru rol au fost Robin Williams, Robert De Niro, Will Smith, Adam Sandler, Nicolas Cage, Brad Pitt sau Leslie Nielsen. Din câte se pare, Burton a respins toate aceste propuneri din partea studioului, cineastul dorindu-l doar pe camaradul lui de încredere Johnny Depp. Şi varianta de faţă a fost primită bine, atât de public, cât şi de critici, în ciuda unor controverse iniţiale. 

24. Over the Hedge / Peste tufiş (2006)
Rolul: RJ (voce)
Cine l-a primit: Bruce Willis
Vocea ratonului poznaş ce conduce un grup de animale în încercarea lor de a fura mâncarea oamenilor putea fi asigurată de Jim Carrey, însă acesta a abandonat proiectul animat în ultimul minut fără vreo explicaţie. Producătorii l-au selectat în cele din urmă pe starul francizei Die Hard / Greu de ucis, care a acceptat propunerea rapid. Alte voci celebre care pot fi auzite în film aparţin lui Steve Carell, Garry Shandling, Nick Nolte, Thomas Hadden Church şi William Shatner.

25. A Little Game Without Consequence (2007)
Rolul: Brad
! PROIECT ANULAT !
Jim Carrey şi Cameron Diaz făceau un cuplu de senzaţie în anul 1994 datorită comediei The MaskMasca. Cei doi au rămas foarte buni prieteni şi după încheierea filmărilor, motiv pentru care, pe parcursul anilor, aceştia au încercat să colaboreze din nou. Acest lucru se putea întâmpla în toamna lui 2006, atunci când ambii au semnat pentru o comedie neagră, remake al unui film franţuzesc din 2004, Gabriele Muccino (The Pursuit of HappynessÎn căutarea fericirii) fiind setat ca regizor. A Little Game spunea povestea soţilor Brad (Carrey) și Claire (Diaz), care în pragul celei de-a cincea aniversări, decid să le joace o farsă apropiaţilor pretinzând că s-au despărțit. Cei doi vor afla însă că parinţii şi prietenii lor nu i-au plăcut oricum ca şi cuplu. Filmările urmau să demareze spre sfârșitul lunii octombrie, însă doar cu câteva zile înainte, trio-ul s-a debarasat de proiect, cauza fiind se pare nişte divergenţe cu producătorii, care au vrut să meargă cu scenariul într-o cu totul altă direcţie decât cea prevăzută iniţial.  

26. Get Smart / Scăpaţi de Smart ! (2008)
Rolul: Max Smart
Cine l-a primit: Steve Carell
În 1998, când scenariul era în faza de scriere, Jim Carrey a flirtat o vreme cu această comedie de acţiune, care este de fapt varianta actualizată a unui serial din anii '60, ce-l avea atunci pe Don Adams în rolul titular, un spion cam incompetent, care trebuia să zădărnicească planurile de dominaţie mondială a mai multor minţi criminale. Carrey şi-a pierdut interesul după un an, astfel că proiectul a fost pus pe stop câţiva ani. În 2004, Will Ferrell a fost pentru puţin timp ataşat să joace rolul principal, ca în 2006 Carell să fie confirmat ca protagonist cu Peter Segal (Naked Gun 33 1/3: The Final Insult / Un poliţist cu explozie întârziată 33 1/3 ; 50 First Dates / Mereu la prima întâlnire) în calitate de regizor. La un moment dat existau planuri pentru o continuare, însă dat fiind orarul încărcat al lui Steve Carell, aceasta nu se va mai concretiza.  

27. The Beaver / Castorul (2011)
Rolul: Walter Black
Cine l-a primit: Mel Gibson
Fiind la mare căutare după succesul avut cu serialul The Office / La birou, acelaşi Steve Carell fusese în 2008 ataşat să joace în această dramedie despre un bărbat care, în lupta cu depresia şi tendinţele de suicid, adoptă pe mâna stângă un castor de pluş, dezvoltându-şi astfel un alter ego care să-l ajute în rezolvarea problemelor personale. În primăvara anului următor, Jim Carrey era în negocieri pentru preluarea rolului, însă nimic nu s-a concretizat. La scurt timp după aceea, Jodie Foster (foto) semnase pentru a regiza proiectul (Foster joacă de asemenea în film rolul soţiei lui Walter), ea fiind cea care a insistat ca Mel Gibson să fie acceptat de producători, dorind să-şi ajute bunul prieten (au lucrat împreună şi la Maverick din 1994) cu o revenire, dat fiind că imaginea îi era rău afectată din cauza scandalurilor din viața personală. Neavând succes la Box Office, filmul a fost primit cu recenzii bunicele, Gibson fiind lăudat de majoritatea criticilor pentru performanţa lui actoricească.  

28. Butter / Untul (2011)
Rolul: Bob Pickler
Cine l-a primit: Ty Burrell
În 2010, pe la începutul lunii martie, Jim Carrey era căutat de producătorii filmului pentru a-l convinge să joace în această comedie despre o competiţie de sculpturi în unt, rolul pentru care Carrey era dorit era cel al unui fost mare campion la această invenţie năstruşnică, Jennifer Garner (foto dreapta) fiind deja distribuită în rolul soţiei. Actorul a refuzat din câte se pare categoric oferta, fără să stea la prea multe discuţii. Altă actriţă populară, Kate Hudson, a pasat de asemenea rolul unei striperiţe cu care Bob are o aventură, Olivia Wilde asigurându-şi până la urmă partitura. Filmul a avut premiera pe la câteva festivaluri de film, însă nu a impresionat, recenziile fiind în mare parte negative.

29. The Three Stooges / Cei trei nătărăi (2012)
Rolul: Curly
Cine l-a primit: Will Sasso 
Peter şi Bobby Farrelly au mai lucrat cu Jim Carrey la Dumb and DumberTăntălăul și Gogomanul şi Me, Myself and Irene / Eu cu mine și Irene, astfel că aceştia îl doreau insistent în rolul comediantului corpolent Curly (foto stânga), în această încercare de a aduce pe marile ecrane popularul spectacol de vodevil cu acelaşi nume al anilor '50, ce avea ca protagonişti 3 fraţi care intră în tot felul de încurcături. Actorul canadian şi-a dat iniţial acordul verbal pentru participarea lui în film, însă ulterior a renunţat. Motivul ? Într-un interviu din 2010 pentru MTV, Carrey declara: 

''Trebuia să mă îngraş destul de mult pentru rolul ăsta şi simt că un costum de grăsime nu ar fi funcţionat. Am pus pe mine 15 - 20 kg, şi mai aveam încă atâtea. Când te apropii de 30 de ani, sau ai puţin peste, poţi să iei mai multe kilograme în plus şi după aia să revii la o greutate normală, fără să-ţi fie afectată sănătatea. Când ai ca şi mine, aproape 50 de ani, te gândeşti de două ori dacă merită. Poţi face un infarct''. 

Laureaţii cu Oscar Benicio Del Toro şi Sean Penn, au fost ataşaţi să-i interpreteze pe ceilalţi doi fraţi, Moe şi Larry Howard, pe vremea când Carrey era încă la bordul proiectului, însă după abandonul acestuia, şi cei doi au dezertat. În final s-a mers pe mâna unor actori aproape necunoscuţi, Will Sasso primind rolul lui Curly, Chris Diamantopoulos şi Sean Hayes (foto centru şi dreapta) fiind distribuiţi ca Moe, respectiv Larry. 

2 comments:

George Piţulescu spunea...

Foarte frumos materialul si unic, pentru ca asa ceva nu am citit nicaieri. Cate roluri bune putea sa joace. El e bun oricum si ramane preferatul meu in orice film ar juca. Iti multumesc ca blogul meu se afla printre cele pe care le recomanzi si am sa iti "platesc" cu aceeeasi moneda. Succes in continuare cu blogul, chiar e bun.

maria spunea...

felicitari pentru articol. ma bucur ca in Phone Booth a ajuns sa joace colin farell pentru ca mi s-a parut ca a abordat exceptional rolul

Trimiteți un comentariu