vineri, 26 august 2011

Rolurile pierdute ale lui Jim Carrey (Partea I)

James Eugene ''Jim'' Carrey s-a născut pe 17 ianuarie 1962 în Newmarket, Ontario, Canada și încă din primii ani de viață, a dat semne că are un talent special în a-i face pe oameni să râdă. După abandonarea liceului (16 ani), a încept să susțină show-uri de Stand-Up Comedy prin diferite cluburi. A debutat în filmul de televiziune Introducing... Janet sau Rubberface (1981), cum a fost lansat după mulți ani pe casetă video și DVD, datorită poreclei actorului (Faţă de cauciuc).

Deși filmul nu a făcut impresie, Carrey a continuat să apară în filme și în seriale (ca și ''guest star''), până în 1985, când primește primul rol principal în comedia neagră Once Bitten / Idilă cu vampiri. Deși pelicula nu a fost adorată de critici, Carrey a fost remarcat de mari regizori de la Hollyood, printre care Clint Eastwood sau Francis Ford Copolla, care i-au oferit roluri mai mult sau mai puțin importante în filmele lor. Totul se va schimba în 1990 când este ''recrutat'' de Kennan Ivory Wayans în serialul de comedie In Living Color. Show-ul a avut un succes fulminant, întinzându-se pe 4 ani, cu un total de 127 episoade. În 1994 apare în 3 hituri: Tăntălăul și Gogomanul, Ace Ventura și Masca, filme care-l transformă în star de primă mână la Hollywood. 30 de ani de carieră la momentul de față, o mulţime de premii, inclusiv două Globuri de Aur, și o listă lungă cu personaje pe care, zic mulţi, numai Jim Carrey ar fi putut să le interpreteze.

La debutul seriei de articole Roluri pierdute, vă propun să vedem rolurile şi filmele pe care Jim Carrey le-a pierdut, refuzat, sau care din alte motive nu se regăsesc acum în filmografia lui.

1. Sixteen Candles / O aniversare cu bucluc (1984)
Rolul: Ted
Cine l-a primit: Anthony Michael Hall
Carrey a fost aproape să primească rolul din acest film clasic semnat de John Hughes despre o adolescentă (Molly Ringwald, centru) îndrăgostită de Jake, cel mai popular băiat din scoala (Michael Schoeffling)ea fiind curtată la rându-i de Ted, tocilarul clasei. După acest proiect, Anthony Michael Hall (foto stânga) a avut probleme în a-și găsi roluri mai mature, fapt ce te face să te-ntrebi dacă şi Jim avea aceeaşi soartă.


2. Bachelor Party / Petrecerea burlacilor (1984)
Rolul: Rick Gassko
Cine l-a primit: Tom Hanks
Carrey a fost luat în considerare pentru rolul principal alături de Tim Robbins și Howie Mandel. Când filmările stăteau să-nceapă, Tom Hanks (foto centru) era cel mai cunsocut datorită unui serial tv, Bosom Buddies, fapt care i-a făcut pe producători să-l aleagă într-un final. Această comedie nebună despre un tip căruia prietenii îi organizează o grozavă petrecere a burlacilor cu tot ce vine aceasta la pachet: muzică, băutură şi femei cu reputaţie îndoielnică, a fost bine primită de critici şi de public, iar asta l-a ajutat pe Hanks să câştige o anumită notorietate şi să fie luat în considerare ca actor principal de film full time. 

3. Legend / Legenda (1985)
Rolul: Jack
Cine l-a primit: Tom Cruise
Alături de Robert Downey Jr și Johnny Depp, Carrey a fost luat în considerare pentru rolul titular în această fantezie în regia lui Ridley Scott despre un tânăr care trebuie să salveze lumea de la distrugere. Neavând prea multă experiență și cum rolurile lui de până atunci au fost doar în comedii, Scott l-a ales în cele din urmă pe Tom Cruise. Deşi nu a făcut prea multă impresie printre criticii de specialitate, aceştia au remarcat totuşi interpretarea lui Tim Curry în rolul Diavolului. 

4. Ferris Bueller’s Day Off / Chiulangiul (1986)
Rolul: Ferris Bueller
Cine l-a primit: Matthew Broderick
Alături de John Cusack, Tom Cruise și Michael J. Fox, Carrey a fost luat în considerare pentru rolul principal din această comedie considerată clasică în Statele Unite. Regizorul John Hughes l-a ales în final pe actorul originar din New York pentru rolul liceanului care-şi ia o zi liberă pentru a se distra cu prietenii. Decizia a fost inspirată, criticii fiind încântaţi de naturalețea și inocența actorului. Carrey şi Broderick au avut ocazia să joace împreună 10 ani mai târziu în comedia neagră The Cable Guy / Tipu' de la cablu.

5. Edward Scissorhands / Edward Mâini-de-foarfece (1990)
Rolul: Edward
Cine l-a primit: Johnny Depp
După ce Gary Oldman a refuzat rolul, Jim Carrey a fost testat alături de Tom Cruise şi Robert Downey Jr pentru a-l interpreta pe băiatul cu foarfece în loc de mâini. Experiența doar în comedii a lui Carrey nu l-a ajutat pe acesta nici de data asta pentru a-l impresiona pe Tim Burtoncare l-a ales pe omul cu care de-atunci şi-a început o serie frumoasă de colaborări. Rolul de față l-a ajutat pe Depp să scape oarecum de imaginea de idol al adolescentelor, ipostază care nu-i plăcea deloc, şi să fie recunoscut ca actor serios, asta după ce jucase între 1987 şi 1990 în serialul pentru adolescenți 21 Jump Street.

6. Chaplin (1992)
Rolul: Charlie Chaplin
Cine l-a primit: Robert Downey Jr.
Jim Carrey a fost luat în considerare de regizorul Richard Attenborough pentru a-l portretiza pe legendarul comic al filmului mut, însă producătorii i-au vrut pe Robin Williams sau Billy Crystal. Attenborough i-a convins în cele din urmă să meargă pe prima lui opțiune, iar rezultatul nu a dezamăgit, filmul fiind extrem de bine primit, iar Downey Jr şi-a trecut în palmares o nominalizare la Oscar și un premiu BAFTA.

7. Encino Man / Aventuri în epoca rock-ului (1992)
Rolul: Link
Cine l-a primit: Brendan Fraser
Carrey și Nicolas Cage au fost pe lista celor vizaţi pentru a intra în pielea omului preistoric care este dezgropat din greşeală de Sean Astin și Pauly Shore. După mai multe probe, Fraser (centru) a fost cel ales, care se afla la primul lui rol principal într-un film pe marile ecrane. După ce a avut succes cu această comedie, cariera actorului american a luat avânt, acesta urmând să lucreze cu multe staruri consacrate în filme de toate genurile.

8. Toy Story / Povestea jucăriilor (1995)
Rolul: Buzz Lightyear (voce)
Cine l-a primit: Tim Allen
După anul de graţie 1994, Jim Carrey a devenit unul din preferaţii studiourilor de la Hollywood, fiind curtat de producători pentru proiecte extrem de interesante şi diferite. Pentru această animație clasică ce are în prim-plan nişte jucării care prind viaţă atunci când nu sunt oameni prin preajmă, cei de la Disney şi Pixar îi doreau iniţial pe Paul Newman şi pe Carrey pentru a pune voce personajelor principale, cowboy-ul Woody, respectiv astronautul Buzz. În cele din urmă s-a renunțat la ei, pentru că aceștia cereau foarte mulţi bani. După mai multe probe, noii aleși au fost Tom Hanks și Tim Allen. Animația s-a bucurat de un succes răsunător, în 2010 lansându-se și partea a treia. Actorul canadian și-a făcut debutul în dublajul desenelor animate abia în 2008, când a fost lansat Horton Hears a Who / Horton
9. Kingpin / Regele popicelor (1996)
Rolul: Ernie McCracken
Cine l-a primit: Bill Murray
După colaborarea din 1994 la Dumb and Dumber / Tăntălăul şi gogmanul, fraţii Farrelly îl aveau în minte pe Carrey pentru acest rol secundar, un campion la popice provocat la un meci de bowling de protagoniştii filmului, Woody Harrelson şi Randy Quaid.
Nu se știe nici azi de ce comediantul nu este pe afişul filmului, însă acesta a făcut până la urmă din nou echipă cu Peter şi Bobby în 2000, atunci când a avut loc lansarea comediei Me, Myself and Irene / Eu, cu mine şi Irene.

10. Austin Powers: International Man of Mystery / Austin Powers şi organizaţia secretă (1997)
Rolul: Dr. Evil
Cine l-a primit: Mike Myers
Myers a discutat cu Jim Carrey pentru preluarea rolului Dr. Evil, dușmanul lui Austin Powers în această primă parte a unei trilogii care parodiază filmele cu spioni. Canadianul s-a arătat interesat, insă filmările se intersectau cu cele de la Liar, Liar / Mincinosul mincinoșilor, astfel că Jim l-a ales în final pe bunul său prieten, Tom Shadyac, cu care mai lucrase anterior la Ace Ventura: Pet Detective / Ace Ventura: Detectivu lu' peşte (1994). Alegerea a fost inspirată, Liar Liar fiind apreciat atât de critică, dar și de public, încasările de peste 300 mil. $, confirmă acest lucru. Myers a fost de acord în cele din urmă să-l joace și pe antagonist.
11. Meet the Parents / Un socru de coşmar (2000)
Rolul: Gaylord ''Greg'' Focker
Cine l-a primit: Ben Stiller
Înca de prin 1996, când pelicula era abia în faza preliminară de finalizare a scenariului, Jim Carrey îşi dorea să-l joace pe Greg Focker, tipul împiedicat şi ghinionist, care nu reuşeşte să lase o impresie prea bună atunci când îşi întâlneşte viitorul socru interpretat de Robert De Niro (foto stânga). Steven Spielberg fusese la vremea respectivă ataşat ca regizor, însă odată cu trecerea timpului, ambii s-au implicat în alte proiecte, aşa că în 1999, după lungi tratative, Stiller a primit rolul titular, în scaunul regizoral fiind Jay Roach. Comedia a avut un mare succes, ceea ce a dat naştere la două continuări (în 2004 şi 2010). Întrebat într-un interviu din 2008 dacă are regrete în legătură cu Meet the Parents, Carrey a răspuns ferm: ''Ben a fost grozav şi mult mai potrivit. Aşa trebuia să fie făcut filmul''. Tot el a inventat şi numele haios al eroului.

12. Joe Somebody / Joe vrea să fie cineva (2001)
Rolul: Joe Scheffer
Cine l-a primit: Tim Allen
Jim Carrey a refuzat oferta de a juca în Joe Somebody pentru a face în schimb drama The Majestic / Majestic. Comedia de faţă despre un bărbat care vrea să-şi schimbe viaţa pentru ca fetiţa lui să fie în sfârşit mândră de el, a adunat recenzii nu tocmai bune, fiind de asemenea şi un eşec la Box Office. Chiar dacă nici Majestic nu a vândut prea multe bilete, Carrey a fost lăudat pentru a sa performanţă dramatică în filmul regizat de Frank Darabont (The Shawshank Redemption / Închisoarea îngerilor ; The Green Mile / Culoarul morţii). 

13. Dog Years (2002)
Rolul: Soţul
! PROIECT ANULAT !
Jim Carrey putea lucra din nou cu Nicole Kidman, asta după ce în 1995 cei doi au colaborat pentru Batman Forever, însă filmul care urma să fie regizat de Gary Ross (foto centru) a stagnat mult în faza de pre-producție, ca mai apoi să nu se mai ştie nimic de el. Intriga acestei comedii romantice imaginată tot de Ross, îl avea în prim-plan pe un proaspăt văduv (Carrey) ce este bântuit de soția lui (Kidman), ca urmare a faptului că acesta începe o relaţie cu o nouă femeie. S-a mai încercat resuscitarea proiectului în 2008, atunci când Robert Downey Jr era în negocieri pentru a prelua ştafeta de la actorul canadian, însă nimic nu s-a concretizat.

1 comments:

EuAle spunea...

Imi place articolul foarte mult :)

Trimiteți un comentariu